Les over de dood
Over heel de wereld gaan mensen op verschillende manieren om met de dood.
In West-Afrika wordt er niet alleen gerouwd maar ook feestgevierd, er zijn muzikanten en de kist wordt dansend naar het graf gedragen.
De hindoestanen geloven dat je opnieuw geboren wordt als een ander wezen, de overledene wordt bijna altijd gecremeerd. De as wordt uitgestrooid over stromend water. De crematie gaat samen met veel rituelen, waarbij er allerlei voorwerpen mee de kist in gaan en kan daarom uren duren.
Chinezen geloven dat de ziel na het overlijden een reis gaat maken van zeven keer zeven dagen, langs zeven hemelen en zeven hellen. In de geestenwereld jagen hongerige honden en er moet aan allerlei verplichtingen worden voldaan. Daarom is het erg belangrijk dat de dode ruim voldoende geld, eten, meerdere lagen kleding en allerlei voorwerpen meekrijgt die van pas kunnen komen (zoals stokken om de honden van het lijf te houden) en die geluk zullen brengen. Bij een Chinese begrafenis komt de hele gemeenschap afscheid nemen.
Volgens moslims is de dood de overgang naar het eeuwige leven. Op de laatste dag van de aarde gaat iedereen dood. Op de dag des oordeels, die ook christenen en joden kennen, wordt iedereen tot leven gewekt en krijgen alle zielen een nieuw lichaam. Allah zal alle mensen die dag berechten of belonen op basis van zijn daden in het leven. Je komt in het paradijs of de hel. Het liefst wordt het lichaam van de overledene zonder kist en op de zij, met het gezicht naar Mekka begraven.
Maar hoe gaat dat dan in Nederland? Om ieder zijn/haar eigen rituelen te laten uitvoeren (voor zover de Nederlandse wet dat toestaat) zijn er speciale voorzieningen. Zo is er in Twente een strooiveld, ingericht volgens de hindoeïstische beginselen. Ook zijn er tientallen begraafplaatsen met een apart plekje voor moslims die niet in hun geboorteland begraven worden. Uitvaartverzekeringen proberen altijd zo veel mogelijk rekening te houden met de verschillende wensen. Bijna iedereen kan op zijn / haar eigen manier afscheid nemen van hun dierbaren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb